7 tips om jezelf spiritueel te ontwikkelen

Om spiritueel te groeien hoef je niet dagelijks urenlang stil op een kussentje te zitten. En je hoeft ook niet naar India af te reizen, als dat niet bij jou past. Ook op andere manieren kun je razendsnel groeien. Dit zijn mijn 7 favoriete manieren voor spirituele ontwikkeling.

 

1) Ontcijfer de geheime boodschappen van jouw lichaam

Ons lijf geeft ons voortdurend aanwijzingen op ons pad. Vaak zijn we geneigd om daar niet goed naar te luisteren. Totdat het niet anders kan en je bijvoorbeeld opgebrand raakt.

Ik vind het altijd interessant om te kijken naar de onderliggende oorzaak van een bepaalde ziekte of kwaal.

Dat kan al heel makkelijk door bijvoorbeeld te googlen op: ‘spirituele betekenis hernia.’ Of: ‘spirituele betekenis oorsuizen’. Of waar je ook mee rondloopt.

Je kunt er ook zélf een meditatieve sessie aan wijden. Pak er bijvoorbeeld het boek De helende Reis bij, van Brandon Bays voor een uitgebreid stappenplan. Een ziekte ontstaat vaak door een combinatie van emotionele en mentale overtuigingen of patronen. Andere boeken die behulpzaam kunnen zijn hierbij zijn: Je kunt je leven helen, van Louise Hay. Of De sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt. En luister ook vooral naar deze podcast. Hierin vertel ik meer over de diepere betekenis van jouw lichamelijke klachten en hoe je de boodschappen van jouw lijf kunt gaan ontcijferen.

 

2) Schrijf je vrij

Soms zeg ik tegen mijn vriend: 'als ik niet goed in mijn vel zit, zég dan tegen me dat ik moet gaan schrijven!' Haha. Want soms vergeet ik gewoon om het te doen. Terwijl het me áltijd helpt! Ik krijg inzichten als ik schrijf. Ik kom sneller tot mezelf. Ik krijg meer ademruimte. Het is echt mijn meest belangrijke tool voor mijn spirituele bewustwording. In dit artikel leg ik uit hoe je in gesprek kan gaan met jouw hart. Een hele fijne oefening om te doen!

 

3) Adem in en adem uit…

Elke ochtend begin ik met een meditatie. Niet zo lang. Ongeveer 20 minuten. Maar het is voor mij een perfecte manier om mijn dag te starten. Ik voel dan beter welke stappen ik zélf wil nemen. Welke meditaties ik gebruik is heel wisselend. Soms gebruik ik de gratis app insight timer voor een lekkere mindfulness-meditatie. Andere keren mediteer ik met Deepak Chopra en Oprah Winfrey. En weer andere keren heb ik een eigen mantra of gebruik ik simpelweg de zinnen: Ik adem liefde in en ik adem liefde uit.

 

4) Vier belangrijke vragen

Spirituele groei heeft veel te maken met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Als jij je niet goed voelt, is het vaak makkelijk om de schuld te geven aan anderen of aan je omstandigheden. Maar daarmee leg je de macht buiten jezelf. En dan kan het haast voelen alsof je gevangen zit. Door zelf weer controle te nemen over jouw gevoelens, ervaar je een gevoel van innerlijke vrijheid. Dat betekent niet dat je alles maar leuk moet vinden wat er gebeurt. Maar hoe minder je in de weerstand schiet, hoe meer alles door kan stromen en je in de flow blijft. De 4 vragen van Byron Katie helpen mij om weer zelf verantwoordelijkheid te nemen. De 4 vragen zijn:

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Daarna keer je de gedachte om. 

Een belangrijk thema van deze 4 vragen is: als je iets afwijst in de ánder, wijs je jezelf af. The Work is confronterend, maar héél verhelderend.

Hier vind je meer informatie over deze methode. (Rechts onderin op die pagina vind je allerlei gratis downloads waarmee je direct aan de slag kunt).

 

5) Dream on baby

Momenteel doe ik het iets minder, maar ik heb in de laatste jaren héél veel met mijn dromen gewerkt. Onze nachtelijke dromen zitten boordevol symbolen én oplossingen. Als je met een probleem rondloopt, kun je het antwoord in je dromen krijgen. Begin eens met het opschrijven van je dromen in de ochtend. Zo train je jezelf erin om ze meer en meer te onthouden. In de avond vlak voordat je gaat slapen kun je opschrijven op welke vraag je graag een antwoord zou willen krijgen. En let maar eens op of je dromen een antwoord voor je hebben… Het is een hele leuke, speelse manier om samen te gaan werken met je onderbewustzijn.

 

6) Van hoofd naar lijf

Een belangrijk onderdeel van spiritueel ontwaken op aarde is… je lijf. Als je hooggevoelig bent, is de kans groot dat je vooral in je hoofd bent gaan leven. Het was bijvoorbeeld te eng of te pijnlijk om álles te voelen. Dus heb je geleerd om je gevoel uit te schakelen of om afleiding te zoeken in andere dingen. Dat kan een hele tijd goed werken voor je. Totdat het niet meer werkt. Je krijgt bijvoorbeeld teveel pijn in je lijf. Of je wordt depressief, angstig, of hebt te maken met een andere ziekte.

Ok, dan is het tijd voor je lijf… Een haptonoom kan je leren om weer te gaan voelen. En gaandeweg kom je erachter dat het écht fijn kan zijn om contact te maken met je lichaam.  Zachte vormen van beweging helpen mij om steeds meer verbinding te maken met mijn lichaam. Yin Yoga, Tai Chi, wandelen, fietsen of dansen.

 

7) Bepaal zélf waar jij je focus op legt 

De wereld om je heen kan behoorlijk doordraaien. En als je voortdurend gericht bent op ánderen, op het nieuws, op talkshows etc, dan is het niet zo raar als je jezelf verliest. Kies dus zorgvuldig uit waarmee jij je omringt. Waar krijg je energie van? Van welke boeken, series, films, muziek? De belangrijke dingen uit het nieuws krijg je écht wel mee.

Maar jij mag zelf kíezen waar jij de aandacht en focus op richt. En onthoud: alles wat je aandacht geeft, groeit. Ik vind het heerlijk om me elke dag te laten inspireren door mooie series, docu’s, podcasts, workshops. Daar kies ik heel bewust voor. Omdat ik weet dat het voedend is voor me.

 

Wil je meer tips om spiritueel te groeien en om verbinding te maken met jouw hart? In het gratis e-book Het pad van je Hart vind je nog veel meer tips en oefeningen die mij heel erg hebben geholpen op deze weg. Want het luisteren naar mijn hart is voor mij de allerbeste manier om bij mezelf te blijven en om meer innerlijke rust te ervaren. In het gratis e-book geef ik hele leuke oefeningen om te luisteren naar je hart en om je intuïtie te versterken! Inschrijven voor het gratis boek kan hier.