Luisteren naar je hart: zo doe je dat

Regelmatig ga ik in gesprek met mijn hart. Vooral als ik spanningen in mijn lijf voel, of als er emoties opkomen zoals angst, verdriet of frustratie. Soms kunnen bepaalde spanningen zich onbewust opbouwen. Bij mij komen die spanningen bijvoorbeeld in mijn nek en schouders terecht. Vooral als ik me zorgen ga maken over mijn financiële situatie, dan komt ineens die schouderpijn weer opzetten. En dan weet ik dat het tijd is om naar binnen te keren...

 

Als eigen ondernemer is het natuurlijk altijd afwachten wat er qua geld binnen gaat komen en soms kan dat behoorlijk scary worden.

 

Toen ik nog veel in mijn hoofd leefde in plaats vanuit mijn hart, had ik ook altijd de neiging om te hard te gaan werken. Ik had het idee dat 'actie nemen' heel belangrijk was. Zo kreeg ik een gevoel van controle. En dat voelde wel veilig.

 

Het nadeel was dat ik het heel moeilijk vond om écht vrij te nemen. Voor mijn gevoel stond ik altijd 'aan'. Dus

uiteindelijk bleek dit niet de juiste route te zijn. 

 

Inmiddels leef ik meer vanbinnen naar buiten.

 

Ik zorg eerst dat ik me vanbinnen rustig en kalm voel. En vanuit die kalme energie voel ik beter welke actiestappen nodig zijn. Geïnspireerde actie heet dat. Het mooie is dat ik daardoor heel veel vrije tijd heb gekregen waar ik ook écht van kan genieten. Er valt héél veel overbodige ruis weg als je actie gaat nemen vanuit je intuïtie in plaats van actie nemen vanuit je hoofd. 

 

In gesprek gaan met mijn hart helpt mij om in die kalmere energiestroom terecht te komen. En in dit artikel leg ik je uit hoe je dat kunt doen. Een simpele en heilzame oefening! 

 

Luisteren naar je hart. Hoe doe je dat?

Mijn meest favoriete methode om in gesprek te gaan met mijn hart is op papier. Je schrijft dan een dialoog op tussen jou en je hart. Uiteindelijk geeft zo’n gesprek mij weer vertrouwen, liefde en rust.

 

Hoe begin je dan daarmee? Dit klinkt misschien té simpel om waar te zijn. Maar je begint gewoon met schrijven aan je hart op papier. Bijvoorbeeld: Hallo hart, wat heb je me vandaag te vertellen? En dan schrijf je op wat er terugkomt… 

 

Daarna kun je weer een vraag stellen en zo ga je gewoon door. Denk er niet teveel bij na, laat je pen het werk doen. Schrijf lekker snel en let ook niet op spelling of grammatica. Dat leidt allemaal alleen maar af.

 

Je kunt eventueel eerst beginnen met enkele minuten free writing om er een beetje in te komen. (Vooral aan te raden als je niet zo vaak schrijft). Dan schrijf je álles op wat er in je hoofd rondspookt. (Ja, echt álles!).

 

Dit is een soort schrijvende meditatie. Let daarbij niet op spelling of grammatica. Je kunt ook opschrijven wat je voelt in je lichaam. Doe dit bijvoorbeeld 7 minuten - je kunt je wekkertje zetten. En daarna kun je een dialoog laten ontstaan op papier met je hart. 

 

Angsten die je hebt, of zorgen, of stress: schrijf het allemaal maar op. En zie op papier verschijnen wat jou hart jou daarop te vertellen heeft. Vraag maar hoe je het beste om kan gaan met jouw problemen en laat de antwoorden vanzelf uit je pen stromen.

 

De stem van je hart is een geruststellende, liefdevolle stem die je rust geeft. Je kunt trouwens je eigen woord eraan geven, als je hart niet zo toepasselijk vindt. Een gesprek met je ziel. Een gesprek met je innerlijke coach. Een gesprek met het universum, een gesprek met je Hoogste Zelf….?

 

Automatisch schrift

Eigenlijk is dit een vorm van automatisch schrijven. En als je dat doet, dan kun je zoiets krijgen als dit. Dit is het gesprek dat ik enkele jaren geleden had met mijn hart: 

 

Ik: Allright hart, ik heb het even druk gehad afgelopen weekend. Ik vroeg net nog op de fiets aan je of ik het nog allemaal goed deed.

Hart: Je doet het altijd goed.

Ik: Altijd? Ook als ik me terugtrek? Als ik niet hard werk? Rondhang? Zelfs als ik 100x mijn Facebook check?

Hart: Ja, je doet het altijd goed.

Ik: Lekker makkelijk. Hóef ik dan niks?

Hart: Alleen waar jij gelukkig van wordt

Ik: Hmm ja, en mijn hypotheek dan? Hoe wordt die betaald?

Hart: Wordt voor gezorgd als jij blijft doen wat je leuk vindt.

Ik: Nouja, mijn spaargeld is inmiddels wel bijna op. En nieuwe cursisten stromen niet vanzelf binnen.

Hart: Wacht maar af, misschien wel. Als jij het vertrouwen hebt en durft los te laten. Zoals Mariska vorige week ook zei.

Ik: Dus ik hoef niet straks mijn interviews nog af te maken?

Hart: Denk je dat je daar nú fit genoeg voor bent?

Ik: Nee. Maar als ik het nu niet doe….

Hart: … dan komt het na je vakantie, als je er wél fit voor bent en uitgerust en los in je lichaam.

Ik: Ok, dat is waar. Maar nu een week genieten is raar als ik het gevoel heb dat ik moet werken… Het roept angst op. Ga ik het wel redden?

Hart: Adem maar gewoon diep in en uit & see what happens.

 

Dus dat heb ik gedaan. Mijn werk liet ik even liggen en ik genoot heerlijk van mijn vakantie, met het volste vertrouwen dat alles – ook financieel gezien – op rolletjes zou gaan lopen.

 

Soms zijn het korte gesprekken. Soms worden het hele lange innerlijke dialogen. Maar het mooie is dat ik me na afloop altijd wat lichter voel. Vrijer. Rustiger. En meer in balans.  

 

En let op: de stem van jouw hart zal nooit oordelen, of jou angstig maken. Het is een liefdevolle stem. Zoiets als een wijze, liefdevolle moeder die altijd voor jou klaarstaat. En die wijsheid heb jij gewoon diep binnenin jou zitten. Het is soms even graven en zoeken naar die stem ;). Maar met deze oefening hoop ik dat jij ook de stem en wijsheid van jou hart gaat vinden. 

Liefs Lieke

 

 

Ps. In het gratis e-book Het pad van je Hart deel ik nog meer tips om verbinding te maken én te houden met jouw hart en intuïtie.  Dit zijn oefeningen die ik heel vaak toepas om in balans te blijven.