Meer flow in je leven

Mensen die vaak in een flow zitten zijn gelukkiger, voelen zich verbonden met de wereld om zich heen en kunnen hun eigen levensmissie bepalen. Flow is het gevoel dat je krijgt als je vol aandacht met iets bezig bent. Je geniet ervan en gaat er zo in op dat je compleet de tijd vergeet. Drie tips om meer flow toe te voegen aan je leven! 

 

De Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi is de grondlegger van de Flow-theorie en onderzocht deze gedurende veertig jaar.

 

Hoe kun je Flow geven aan jouw leven? Bij deze drie tips uit het boek Geef Flow aan je leven van psycholoog en psychotherapeut Marlies Terstegge (leuk boek!).

 

1) Op zoek naar inspiratie

Observeer jezelf eens. Wanneer word jij geraakt, ontroerd of verwonderd? Wat zijn het voor dingen die jou raken? Muziek, teksten, beelden, kinderen, dieren? Deze vragen kunnen jou op weg helpen om jouw inspiratiebronnen te ontdekken. Pak een notitieboekje erbij en beantwoord de volgende vragen:

  • Waardoor kom jij tot leven en krijg je een levendiger gevoel?
  • Waarvan gaat je hart sneller kloppen?
  • Welke activiteiten inspireren je? Wat ben je aan het doen als je je levendig en bezield voelt?
  • Welke muziek inspireert je? Weet je ook waarom?

Zijn dit activiteiten die je uit kunt breiden naar je leven? Misschien kun je iedere dag een halfuur de tijd nemen om aandacht te besteden aan jouw inspiratiebronnen? Luister bijvoorbeeld muziek die je raakt, of lees gedichten waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

 

2) Jouw diepste verlangens

Als jij een leven leidt vanuit jouw diepste verlangens, zul je vaak een Flow-gevoel ervaren. Maar hoe kom je achter jouw diepe verlangens? Slechts één simpel zinnetje kan jou al op weg helpen. Maar dit zinnetje kan veel teweeg brengen! Zoek een rustige plek, ga lekker zitten of liggen, sluit je ogen en stel jezelf voor:

Wanneer mijn leven ideaal is, dan (ben ik, doe ik, heb ik)…

 

Pak daarna pen en papier, of potloden en schrijf of teken vijftien dingen op die in je opkomen. Welke beelden krijg je allemaal bij je ideale leven?

 

Soms kan het contrast met je huidige leven best schokkend zijn, maar schrik daar niet van. Het is altijd mogelijk om enkele aspecten van je ideale leven in te voegen in je huidige leven. Welke passies zie je terugkomen in je lijst? Welke activiteiten doe je in jouw droombeeld? Hoe ziet de omgeving in jouw visioen eruit?

 

Probeer om jouw verlangens een plekje te geven in je huidige leven. Plan bijvoorbeeld vaker een avond vrij om relaxed een boek te lezen – als dat in jouw visioen voorkomt. Of ga in het weekend een dag naar zee, als dat jouw passie is.

 

3) Op weg naar jouw missie

“Voor het gevoel van Flow is het belangrijk om een doel te hebben waar je naar op weg bent,” schrijft Terstegge.

Het is dus heel fijn als je weet wat jouw missie is. Je missie is jouw bijdrage aan de wereld en die is voor iedereen uniek. Het hoeft niks te maken te hebben met zware arbeid, ploeteren, of vrijwilligerswerk in Afrika.

 

Het kan juist om de dingen gaan die je graag doet en die je gemakkelijk afgaan.

 

Jouw bijdrage aan de wereld kan zijn dat je liefde wilt geven aan jouw gezin, dat je jouw wijk groener wilt maken, dat je jouw stad veilig wilt houden, dat je schoonheid wilt toevoegen aan jouw omgeving, dat je andere mensen vrolijk wilt maken, of dat je taalles wilt geven aan kinderen om zo hun opleidingskansen te vergroten.

Er zijn diverse vragen die je jezelf kunt stellen om achter jouw missie te komen:

  • Wat is jouw boodschap aan de wereld?
  • Wat zou je willen dat mensen later over jou zouden zeggen?
  • Wat wil je hebben bereikt voordat je sterft?

Als je jouw inspiratie, verlangens en missie gaat volgen zul je merken dat je vaker in die heerlijke flow terecht gaat komen. Geniet ervan!

 

 

Ps. Zin in nog meer praktische tips en inspiratie? In het gratis e-book Het pad van je Hart  deel ik mijn 5 favoriete oefeningen om verbinding te houden met je hart & intuïtie.